Stockholm Yeme-İçme Rehberi

mm
single-image

Stockholm’de konakladığımız Mornington Otel’in açık büfe kahvaltısı olduğu için çok şanslıydık. Tam bir Türk mutfağı gibi olmasa da İskandinav mutfağının da keyfini çıkardık. Bol çavdarlı koyu renkli ekmekleri, kruvasanları, rokforundan tutunda farklı tipte peynirlerine kadar güzel lezzetleri tatmış bulunduk. Geriye kahvelerimizle tadacağımız tatlılar ve akşam yemekleri kalmıştı. En ünlü yerlerinden tutun da en hesaplı ve güzel yemek yiyebileceğimiz yerlerin derin bir araştırmasını yaptım. Daha fazla kalacak olan, farklı zevklere ve bütçelere hitap edebilecek bir araştırma olduğunu düşünüyorum.

Kahve için

Kahvesiz yaşayamam derseniz, Johan & Nyström ve Drop Coffee Roasters olarak iki ödüllü kafeyi tercihe edebilirsiniz. Bunun yanında bütçe olarak daha uygun; Starbucks gibi yiyeceklerin ve içeceklerin bulunduğu; hafif bir şeyler yiyip karnınızı doyurabileceğiniz Wayne’s Coffee, Joe & The Juice, Kaffebar, Expresso House gibi daha uygun cafeler de tercihleriniz arasında olabilir. Ayrıca bu cafeler genellikçe çok şubeli olduklarından gerçekten kurtarıcı mekanlar olmuş oluyor.

Çörek için

Bageri Petrus’da İsveç’in yerel çöreklerinden tadabilirsiniz. Yaklaşık 10 adet şubesi olan, sevimli mi sevimli Fabrique’de hem ekmek satın alabilirsiniz hem de yerel çöreklerini bulabilirsiniz. Bu iki yerin de oturup bir şeyler yiyip içeceğiniz yerleri mevcut.

İsveç Köfte için

Restaurant Pelikan, İsveç köfteyi en hakiki haliyle yiyebileceğiniz bir mekan. İsveç köfterleri bildiğimizden daha büyük ve 4-5 adet. Köfte soslu olmasıyla birlikte, yanında patates püresi, ligonberry ve turşu ile servis ediliyor. Ücreti baya yüksek bir yer ancak İsveçe gidip en yerel yiyeceğini yerinde yemek isterim diyorsanız burayı tercih edebilirsiniz. İsveç köftenin bir başka adresi de Ikea tabiki. Ancak nedendir bilinmez bir merkezde İkea bulamadık. En yakın İkea 11 km uzaklıktaydı.

Lokal İsveç Mutfağı için

Riche’yi tercih edebilirsiniz. Riche hem kahvaltıcısı olan hem de akşam yemeği yiyebileceğiniz mekan olarak iki ayrı yer olarak hizmet veriyor. Yine ücretleri yüksek bir mekan. Bunun yanında tam bir İskandinav mekanı görmek isterseniz Viking Bar’ı da tercih edebilirsiniz, birçok yiyecek ve içecek seçeneği bulunuyor.

Burgerciler

Ülkemizde güzel burgerler yiyebiliyorken, yurtdışı gezilerinde bu lezzetlerden mahrum kalmak istemiyorsanız Phil’s Burger ve Flipppin Burger‘i değerlendirebilirsiniz. Bu iki burgerci, diğer burgercilere göre biraz daha uygun ve lezzetli yerler olarak nerede araştırsam karşıma çıkan yerlerdi. Bizim karşımıza Phil’s Burger çıktı ancak çok da aman aman lezzetli bir burgerinin olduğunu söyleyemeyeceğim. Bunun yanında Svenska Hamburgerköket, vegan ve vejeteryan burgerlerin de bulunduğu fiyatlarının daha uygun olarak önerilerde karşıma çıkan bir burgerciydi.

Sokak Lezzetleri

Günter Korvar ve Ostermalms Korvspecialist, baharatlı hot-dog yiyebileceğiniz sokak lezzetlerinden ikisi. Nystekt Strömming ise balığın yanında wasa/hamburger ekmeği, patates püresi, soğan salatası ve özel sosun olabileceği tercih edebileceğiniz bir sokak yemeği. Eğer balık seviyorsanız tercihinizi bu yönde yapabilirsiniz. Servis hızlı ve yiyecekler oldukça sıcaktı. Bunun yanında oturma yerlerininin bulunması bu yeri daha da güzel kılıyor.

Eksta Uygun Fast Food İçin

Mc Donalds, Burger King, Max Burger tercih edebileceğiniz mekanlar arasında bulunuyor.

Marketler için

7/Eleven, Coop, Lidl ve Hemköp’ü tercih edebilirsiniz. Özellikle 7/Eleven uzun süre açık kalması ile (ki bazı yerlerde 11’den erken kapansa da) atıştırmalıklarınızı, alabileceğiniz güzel bir market. Diğer marketler de bizim büyük market zincirleri gibi. Her türlü fiyatta ürün bulabilirsiniz. Çeşit çeşit wasalardan tutun da her zararlı bir şeyin organiğini bulabilirsiniz.

Bundan sonra bahsedeceğim yerleri biraz daha spesifik anlatacağım.

Vette-Katten

Hoş bir cafede vakit geçirmek istiyorsanız Vette-Katten’i tercih edebilirsiniz. Vette-Katten dışardan minik gibi görünen içerden hem eski modern alanları bulunan sevimli bir cafe. Kannebulle, Prenses Keki ve Semla gibi ünlü tatlılarının bulunuyor. Yanımızdaki turistler Prenses kekinden yemişlerdi ancak beğenmeyerek yarım bırakmışlardı. Bizim denediklerimiz de aşağıdakiler, hepsi çok lezzetliydi. Fiyatları da İsveç şartlarında oldukça idealdi.

Chokladkoppen ve Kaffekoppen

Stortorget Meydanındaki kırmızı ve turuncu yapıların altındaki tatlı mi tatlı menüsü aynı olan iki cafe. Burada oturmak oldukça keyifliydi. İçerde ABBA’dan Super Trouper çalarken, çalışanlarında keyifle mırıldanmasını görmek oldukça keyifliydi. Bunun yanında oldukça yardımsever ve güler yüzlülerdi. Kaffekoppen’de kocaman sandviçlerden söyleyebilirsiniz. Chokladkoppen’ de ise İsveç’in ünlü tarçınlı çöreği olan Kanelbullar ya da sıcak çikolata içebilirsiniz. Tarçını çok sevmiyorsanız, Kanelbullar’ın bol tarçını sizi biraz rahatsız edebilir. Eğer hava yağmurlu ve biraz soğuksa sıcak çikolata daha da bir anlam kazanıyor, çünkü enfesti.

Nystekt Strömming

Balık patates püresi soğan ve özel sos, wasanın yanında olduğu bir sokak yemeği. Dilerseniz bu malzemeleri hamburger ekmeğine de koyuyorlar. Normal ekmeği de alta koyup üstüne dilediğin malzemeyi koydurtabiliyorsun.

StikkiNikki

Yaz döneminde gitmemize rağmen her yerde karşımıza çıkan ancak üşümekten ve yağmurdan bir türlü tadamadığımız dondurmacı Stikki Nikki. Organik ve vegan dondurmalarının olması da gönlümü çaldı ancak ne yazık ki deneyemedim. Tuzlu gri,  lavantalı ve böğürtlendi dondurma önerilmiş farklılık olarak.

Fotografiska Museum Coffee

Müzeyi gezdikten sonra hoş deniz manzarasını geniş camlardan seyrederek bir şeyler yudumlamayı düşünüyorsanız, tam da size göre bir yer olabilir, Fotografiska Museum Coffee. Amacım şehrin manzarasını farklı bir açıdan görmek, belki de bir kahve içmekti. Gitmeyi planladık ancak o anki hava şartlarından dolayı yolumuz bir türlü düşmedi.

Java Whiskers

“Biz kedi çok seviyoruz, yurtdışında da kedi görmeden yapayız” diyorsanız işte size önerebileceğim bir cafe. Kediler için ayrı bir camlı bölmenin olduğu, isterseniz onların yanında oturup bir şeyler yiyip içebileceğiniz tatlı mı tatlı bir cafe burası. Bizim kedimiz olduğundan ve kedi özlemi çektiğimizden uğramak istedik ancak kedili bölmede belirli bir süre oturmak için ücret ödenmesi gerekiyordu. İçeride yaklaşık 3 tane kedi vardı ve hepsi birbirinden bakımlı ve güzel kedilerdi. Farklı bir cafe arayanlardansanız, denenebilir.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.

Bunları da sevebilirsiniz