Gerçekten Depresyonda Olabilir Misiniz?

mm
single-image

Depresyon, en az iki hafta ve çoğu zaman daha uzun süren, bireyin yaşam kalitesini bozan ancak tedavi edilebilen psikolojik bir bozukluktur. Depresyon bireyin duygusal, bilişsel ve davranışsal ve bedensel olarak etkilediği için karmaşık olarak değerlendirilmektedir. Depresyonu daha iyi anlayabilmek için gelin her bir alanda neler oluyor bir bakalım.

Duygusal Tepkimeler: Çökkünlük, üzüntü, çaresizlik, umutsuzluk, değersizlik, suçluluk, huzursuzluk ve öfke gibi hislerle birlikte, benlik saygısında azalma, özgüvende düşüş, eskiden zevk alarak yapılan aktivitelerden zevk alamama gibi kendini gösterebilir.

Bilişsel Tepkimeler: Bir konu üzerinde yoğunlaşamama, unutkanlık, karar vermede güçlük gibi değişimler gözlenebilir.

Davranışsal Tepkimeler: Sorumluk almakta güçlük çekme, sosyal anlamda insanlardan uzaklaşma, içe çekilme, öz bakımda azalma ve insanlarla çatışmayı daha kolay yaşama gibi değişimlerle kendini gösterebilir.

Bedensel Tepkimeler: Uyku ve iştahta azalma ya da tam tersi artış, cinsel istekte azalma, yorgunluk, çok ufak çaba gerektiren herhangi bir aktiviteyi bile yapamama, baş, boyun, sırt, bel ve karın ağrısı şeklinde bedensel tepkimeleri gözlenebilmektedir.
Bu gibi belirtiler başka rahatsızlıkların belirtileri olabileceği gibi yukarıda belirtilen birçok belirtiyi iki haftadan fazladır yaşıyorsanız ve hayat kaliteniz düşmüşse bir terapiste görünmenizde fayda olacaktır.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.

Bunları da sevebilirsiniz