Neden Bir Terapiste Gitmeliyiz ?

mm
single-image

İnsanlar yaşadığı problemleri çözememeye başladığında ve kişinin üzerindeki olumsuz etki haftalarca ve aylarca azalmadan devam ediyorsa, profesyonel bir yardım alınması doğru bir çözüm yolu olacaktır. Psikolojik olarak kötü bir dönem geçiriyorsanız, büyük ihtimalle içinde bulunduğunuz ruh hali artık sizi rahatsız ediyordur, kişiler arası ilişkileriniz bozulmaya başlamıştır, okula gidiyorsanız ya da çalışıyorsanız performansınız düşüyor ve motivasyonunuz azalıyordur, günlük basit aktiviteleri bile yapmaktan zorlanıp, hayatta yapmaktan zevk aldığınız eylemlerden bile tat alamaz hale gelmiş bile olabilirsiniz. Böyle bir durum halinde olan kişi, problemlerini çözme yolunda sağlıklı adımları düşünemez hale gelecektir.

Sağlıklı adımlardan ilki, bir psikologdan randevu almaktır. Yaşadığınız bölgeye yakın ya da uzak bir psikoloğun çalıştığı muayenehanelerden randevu alabilirsiniz. Eğer bütçeniz sınırlıyla, yaşadığınız ilçedeki belediyenize başvuru yapıp sizi bu konuda nereye başvuru yapacağınız konusunda yönlendirmelerini isteyebilirsiniz.

Psikoloğa gittiğinizde, probleminizin sizin üzerine etkisine göre kısa veya uzun bir dönem terapi alacak olabilirsiniz. Aldığınız terapi süresince, çeşitli nedenlerle görüşmelere katılmak istemiyor olabileceğiniz ya da terapiyi bırakmak isteyeceğiniz dönemlere rastlanabilir. Bu duruma “direnç” denir. Terapide direnç söz konusu olduğunda, terapi veya değişimle ilgili rahatsızlık duyabilirsiniz; terapinin amaçları ve yöntemini anlayamamış olabilirsiniz; terapistiniz ile terapinin amaçları ve yöntemi konusunda anlaşamamış olabilirsiniz. Terapistinizin kendine yönelik olumsuz inanç ve tutumları (kendisini istenmeyen biri gibi hissetmesi, konuşacak cesaret bulamaması, terapinin kontrolü dışında geliştiğini düşünmesi, terapide ya da genel hayatında yetersiz hissetmesi) da direnç yaşamasında sebep olabilir. Terapi sürecinizde rahatsız olduğunuz herhangi bir durum olduğunda bunu mutlaka terapistinizle konuşmalısınız.

Terapi süreci, ne kadar acı verirse versin ya da problemlerinizin kökeniyle yüzleşmek ne kadar güç olursa olsun, yaşayacağınız farkındalıklar problemlerinizi çözme yolunda en büyük adımlar olacaktır. Problemlerinizi çözmeniz, karşılaşacağınız diğer problemlerinizin çözümünde de size fayda sağlayacaktır.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.

Bunları da sevebilirsiniz